mardi 23 avril 2013

cortesia

M' agrada de rescontrar de mond que son diferents de ièu. M' agrada de parlar amb de gents que son pas coma ièu e que pensan d' un biais diferent. M' interessa de descobrir de causas que coneissiái pas. Totes an quicòm de faire descobrir.

Aqueste interés, es pas totjorn comprés. De còps, o compreni pas tanpauc perque me demandi çò que soi. Benlèu afortissi pas pro çò que soi. Mas es aquesta flexibilitat que me va plan. Cresi ben que sabi plan qual soi, e çò que son las valors que defendi.

Engani los autres? Parli amb de gents que creson que pensi coma eles. Se mainan pas de mos silencis, respondi pas a lors idèas.
Me retròbi dins de situacions malaisidas. 
Ont es lo respiech, d' eles, de ièu? 

 Mas ma sinceritat es dins l' escota e lo partatge d' un moment. Pensi qu' es de respièch e pas brica d' ipocrisia o de messorga.

mercredi 3 avril 2013

los novèls uèlhs.


Cada dos ans me'n vau veire lo doctor dels uèlhs. Fa longtemps que de tota ma nautor e mai de la longor de ma braçada i vesi pas. Ai besonh de clucas e pòrti de lentilhas. De mai dempuèi qualques annadas me cal verificar tanben la tension de l' uèlh e lo nèrvi perque mon paire sonha un glaucome e aquò es ereditari. Alara, regularament fau faire un contraròtle.
L' autre jorn, l' òme me diguèt que deviái cambiar de lentilhas perque las ' mieunas' se farián pas mai a la fin de l' an. Eran d' un procedís tròp vièlh. Sulpic, m' a traversada l' idèa que metiái sus mon uèlh de causas marridas, que fariái partida d' estatisticas mediaticas d' un malur de santat !! la rason es tornada: vau plan, pas ges de problèma !!
M' expliquèt qu' ara se fan amb dos materials e que l' un permet de faire respirar la membrana de l' uèlh. Comencèri de respirar.
Que benlèu auriái pas lo dejos que conflariá al moment critic allergic. Comencèri de sonrire.
 Que i auriá probablament pas de problèmas d' adaptacion perque èran de la meteissa marca. Solatjada, escotavi pas mai !!
Soi a las ensajar, e quatre jorns après : vesi de cambiaments.
Ai los uèlhs mens secs, a la fin de jornada me creman pas, e mai que mai la nuèch quand devi menar, vesi pas de formas sus la rota. Sabi ont vau, me fau pas mai paur !!